måndag 24 oktober 2011
söndag 9 oktober 2011
Projektet i media
tisdag 4 oktober 2011
Klart för panelsamtal i Göteborg 7 nov
Läser du på universitet eller högskola, spelar fotboll, jobbar med jämställdhets- eller jämlikhetsfrågor eller bara har funderat över varför så få killar läser till sjuksköterska eller varför idrotten egentligen är könsuppdelad? Vi tror att alla ni kan ha ett intresse av att komma den 7 november till Henriksberg när vi presenterar boken "Passa och passa in- om manlighet, fotboll och utbildningsval".
BOKEN "PASSA OCH PASSA IN"
Boken är en sammanställning av resultaten ifrån samtal om manlighet och utbildningsval, med AIK-spelare i ett pojkfotbollslag, inom ramen för projektet ”Spelar roll - fotboll och utbildning i samverkan”. Projektet är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och AIK fotboll och är finansierat av Delegationen för jämställdhet i högskolan Syftet med projektet att öka förståelsen för hur förväntningarna ser ut på att vara kille idag, hur maskuliniteter skapas i den könsuppdelade fotbollsmiljön, vem som passar in där och hur miljön kan påverka oss på olika sätt, till exempel i tankar om val av utbildning och yrke. Detta med bakgrund i att det är 76% kvinnor på Karolinska Institutets grundutbildningar, och på vissa program “bara” kvinnor.
UPPLÄGG OCH TIDER
16:30-16:40 PRESENTATION AV BOKEN OCH PROJEKTET
Sofia B. Karlsson, författare och projektledare
16:45- 18:00 PANELSAMTAL
Panelen diskuterar hur en könsuppdelad fotbollsmiljö kan påverka föreställningar om vad som är möjligt att göra och vilka val som är möjliga att göra som kille. Panelen diskuterar även hur det går att jobba med normer för manlighet, både inom idrottsvärlden och inom akademin och delar med sig av egna erfarenheter från respektive verksamhet.
Paneldeltagare:
Caroline Olsson, koordinator för likabehandling av studenter och breddat deltagande vid Karolinska Institutet
John Wall, huvudtränare JA Tipselit, AIK
Moa Magnusson, projektledare "För en öppnare idrott", RFSL Skaraborg
Samuel Heimann, projektsamordnare vid Göteborgs Universitet
Stina Svensson, talesperson Feministiskt Initiativ
Moderator: Kia Sigge, TransForm
18:00-18:15 FRÅGESTUND
18:30 AVSLUT
BRA ATT VETA
- Gratis inträde och ingen föranmälan krävs (men meddela gärna via mail/på Facebook om du kommer)
- Mat och dryck finns att köpa
- Alla som kommer får en bok!
Välkommen!
FRÅGOR?
Hör av dig till Sofia B. Karlsson på sofia.karlsson.1@ki.se eller ring på 0737 085687.
Är du intresserad av boken men inte kan komma så kan du beställa en genom att skicka ett mail på mailadressen ovan.
VILL DU VETA MER OM PROJEKTET ELLER LADDA NER BOKEN? Titta in här: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?a=100791&d=3420&l=sv
Skicka gärna inbjudan vidare till någon du tror kan vara intresserad. Eventet (”Panelsamtal utifrån boken ”Passa och passa in”) finns även på Facebook där du kan se vilka andra som har anmält sig.
måndag 26 september 2011
Passa och passa in i media
tisdag 20 september 2011
Vi kommer till dig
15 sept: Release, Råsundastadion, Solna
23 sept: Bok och biblioteksmässan, Göteborg
11 okt: Konferens Maskulinitet i förändring- Män och hälsa, Örebro
7 nov: Panelsamtal Henriksberg, Göteborg
22 nov: Nationell jämställdhetskonferens, Örebro
2 dec: Framtidsfrukost, Länsstyrelsen, Stockholm
Vill du att vi ska komma och prata om boken? Hör av dig så ska vi se vad vi kan göra!
Vi ses!
måndag 19 september 2011
Passa och passa in
Boken är baserad på en enkätstudie, intervjuer och gruppdiskussioner med 20 st AIK-spelare mellan 15 och 18 år som spelar i ett pojklag. Syftet var att ta reda på varför så få killar väljer vårdutbildningar då 76% av grundutbildningsstudenterna är kvinnor på KI (en statistik som bygger på att det bara finns kvinnor och män, en verklighetsuppfattning som jag inte delar) och vår tes var att det inte bara har att göra med lönen utan även synen på manlighet och vilka normer för manlighet det finns att förhålla sig till. Tesen visade sig stämma i det här fotbollslaget och huvudresultaten kan sammanfattas på följande sätt:
- Normer för manlighet är starka och sätter ramarna för vilken typ av kille det går att vara
- Uppdelning i tjej- och killag påverkar tankar om kön, utbildning, vem vi kan bli kära i och vad som är möjligt att göra
-Vårdyrken väljs bort av rädsla att verka omanlig och för att inte passa in
För kontakt via telefon, använd 0737 085687.
måndag 5 september 2011
Releasemingel den 15 september
Är du intresserad av att komma? Hör av dig till mig på sofia.karlsson.1@ki.se
Alla som kommer får en bok!
tisdag 5 juli 2011
Fel fokus i Anton Hysén-debatten
Att passa och passa in
Att sammanställa materialet har varit en intressant och spännande resa. Det bästa har varit att lyssna på intervjuerna och samtalen med spelarna, som delat med sig av sina erfarenheter och tankar.
Nu är boken alldeles strax färdig och ska skickas in till formgivaren Ronja Svenning Berge, som gjort illustrationerna i boken, och som kommer att lägga sista handen vid denna.
Vi hoppas och tror att boken kommer kunna ge något i debatten om hur vi kan skapa inkluderande miljöer, både inom idrotten och akademin, och lyfta frågan hur vi kan få syn på våra egna föreställningar om vem som passar in i vilket sammanhang.
Boken kommer att kunna beställas från och med den 15 september.
måndag 7 mars 2011
Spelar roll på Twitter
tisdag 8 februari 2011
Long time, no see
Alla intervjuer med AIK-spelarna är klara, både gruppintervjuer och individuella. Det har varit väldigt spännande att ta del av vad de har att säga om vad det innebär att vara kille och manlig/omanlig och om det är något viktigt överhuvudtaget. Vi har börjat skriva ned resultaten och kommer att ge ut rapporten/boken någon gång i maj. Release för boken och filmen, som också är under produktion, kommer att vara den 16 juni på Restaurang Råsunda.
Tom maj nu så kommer det mesta handla om att skriva och analysera de resultat som vi fått fram men några aktiviteter kommer att ske under tiden. AIK:s ledare kommer under våren att vara med på två föreläsningar om nutrition och två med inriktning biomekanik. Föreläsningarna hålls av Carl-Johan Sundberg och Linda Bakkman, båda verksamma vid KI.
Jag har varit i Utrecht, Holland vid W:J:H Mulier Instituut för att diskutera Hollands pilotprojekt där killar och tjejer har fått spelafotboll ihop. Utvärderingen av projektet var inte klar men det är många klubbar som anammat systemet och det ska bli intressant att se hur det utvecklas.