måndag 19 september 2011

Passa och passa in

I torsdags var det releasemingel på Råsunda för boken "Passa och passa in". Det var roligt eftersom det var många som kom och panelsamtalet blev spännande då deltagarna bidrog med olika perspektiv. Samtalet handlade om hur det går att utmana normer och stereotyper inom både idrotten och akademin (även om fokus hamnade på fotbollen).

Boken är baserad på en enkätstudie, intervjuer och gruppdiskussioner med 20 st AIK-spelare mellan 15 och 18 år som spelar i ett pojklag. Syftet var att ta reda på varför så få killar väljer vårdutbildningar då 76% av grundutbildningsstudenterna är kvinnor på KI (en statistik som bygger på att det bara finns kvinnor och män, en verklighetsuppfattning som jag inte delar) och vår tes var att det inte bara har att göra med lönen utan även synen på manlighet och vilka normer för manlighet det finns att förhålla sig till. Tesen visade sig stämma i det här fotbollslaget och huvudresultaten kan sammanfattas på följande sätt:

- Normer för manlighet är starka och sätter ramarna för vilken typ av kille det går att vara
- Uppdelning i tjej- och killag påverkar tankar om kön, utbildning, vem vi kan bli kära i och vad som är möjligt att göra
-Vårdyrken väljs bort av rädsla att verka omanlig och för att inte passa in

Är du intresserad av att veta mer? Boken går att beställa genom att skicka ett mail till sofia.karlsson.1@ki.se
För kontakt via telefon, använd 0737 085687.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar