I förra veckan var jag i Göteborg och träffade Victoria Tauson som är projektledare för ett projekt på RFSL Skaraborg som handlar om HBT-personer och öppenhet inom idrotten. Det var ett väldigt bra möte och vi kom fram till att vi har mycket gemensamt i våra projekt och kommer att samarbeta framöver. Eftersom jag försöker utgå ifrån ett normkritiskt intersektionellt perspektiv i det jag gör tycker jag att det är viktigt att använda olika samarbetspartners och ta in input från olika organisationer som jobbar med olika perspektiv och frågor. Att jobba med jämställdhet eller genus och inte fundera över sambandet med sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet eller klass vore som att ignorera att detta hänger ihop och på så sätt osynliggöra faktumet att ju längre ifrån normen du är i olika sammanhang desto längre har du till makten, besluten och möjligheterna. Ofta ses det som en svårighet, "vi kan ju inte tänka på alla perspektiv", men jag ser det istället som en möjlighet. Om vi identifierar normen så har vi lättare att få ögonen på vilka som egentligen har makten och tolkningsföreträdet i ett sammanhang, men förstås också på de som inte har det, som kanske osynliggörs eller inte blir lika viktiga.
I Göteborg träffade jag formgivaren Ronja Svenning Berge som jag tror kommer att göra projektet snyggare än jag någonsin kunnat hoppas på. Vi var på inspirationsrunda i bokhandlar i Göteborg och kom till slut fram till ungefär hur vi tycker att boken ska se ut när den är klar.
Igår hade vi ett seminarium med forskaren Inger Eliasson från Umeå Universitet vars avhandling jag tidigare pratat om här ,"I skilda idrottsvärldar". Men avstamp i hennes avhandling om barnfotboll diskuterade vi genus och idrott ur olika vinklar och jag fick många idéer till projektet. Övriga deltagare vid seminariet var Matthis Kempe-Bergman från GIH, jag, Andreas Åsander och Caroline Olsson från KI. Tack alla som var med!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar